K2 vitamin- nem minden arany, ami fénylik
Rengetek cikk foglalkozott már a K2 vitamin pozitív hatásaival, azonban arról kevés szó esik, hogy milyen fajtát érdemes belőle vásárolni. A vitaminpiacon pedig előszeretettel élnek vissza azzal, hogy az átlagember nem kémikus, így nem tudja, hogy sokszor többféle vegyületet illetnek ugyanazzal a vitamin elnevezéssel.
Egyes vegyületek között lényeges különbség lehet felszívódásban és hatásosságban. A piacon rengetek K2 vitamin tartalmú készítmény kapható, azonban itt is érvényes az „olcsó húsnak híg a leve” mondás. Sőt, ha rosszul választunk, akkor nem csak pénzt dobunk ki az ablakon, hanem paradox módon K2 hiányt okozhatunk a rosszul kiválasztott készítménnyel.
A K2 vitaminoknak egy része biokémiai okokból hatástalan, ugyanis van szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) változata, azonban kizárólag a transz formájú változata hatásos és található meg a természet formában élelmiszerekben. A szintetikus (cisz) változatot könnyű és olcsó előállítani, viszont a szervezet egyszerűen nem tudja hasznosítani.
Honnan gyanakodhatsz, hogy rossz minőségű (cisz) a termék?
- ha feltűnően olcsó az ára;
- ha nincs feltüntetve, hogy cisz- vagy transz formát tartalmaz a készítmény.
Ha jó minőségű terméket akarsz vásárolni:
- minimum 95% legyen a transz arány a termékben;
- keresd a K2Vital® márkajelet, mely a piacon kapható legmagasabb, 99,7%-os transz változatot tartalmazza.
A K Vitamin
A K vitamin egy zsírban oldódó molekula család, amelyet először 1929-ben fedeztek fel, három altípusban fordul elő: K1 (fillokinon), K2 (menakinon) és K3 (menadion). A K1 és a K2 típus fordul elő a természetben is, a K1 zöld levelű növényekben és algákban (fotoszintézis útján), a K2 állati és fermentált élelmiszerekben (elsősorban bizonyos bakteriális szintézis révén) található meg.
A K2-vitamin különböző menakinon (MK) formákat foglal magában, amelyek az izoprén egységek számának változásával különböznek egymástól a molekulájukban, ezzel befolyásolva az oldallánc hosszát, mely MK‐2-től MK‐15-ig terjed. Az MK-4, MK-7 és MK-9 a legismertebb menakinonok.
Az MK-4 a legtöbbet tanulmányozott és a legtöbbet gyártott K2 vitamin típus, az újabb kutatások azonban megerősítik, hogy az MK-7 magasabb biológiai hozzáférhetőséggel és hosszabb felezési idővel rendelkezik.
Cis és trans
A K2 vitamin gyártása során szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) forma keletkezik. A természetben előforduló K2-vitamin kizárólag all-transz formában található meg, ebben a formában a molekula kémiai kötései lineáris konfigurációban helyezkednek el, ami a vitamint rendkívül bioaktívvá teszi.
A K2-vitamin előállítása során felmerülő termelési és stabilitási problémák jelentősen megnehezíthetik az all-transz molekula tiszta formában való létrehozását. A kevésbé költséges gyártási módszerek esetében előfordulhat, hogy a termék tartalmaz néhány cisz-kötést, vagy akár teljes mértékben cisz-formájú lehet, amelyek biológiai szempontból inaktívak.
A cisz-izomerek nem lineárisak, és mivel alakjuk jelentősen eltér az all-transz formától, nem illeszkednek megfelelően a K2-függő enzimek és fehérjék kötőhelyeire, potenciálisan elvéve a helyet a bioaktív transz formától, ami akár ironikusan pont K2-vitamin hiányhoz vezethet.
A gyártási végtermék minősége nem függ attól, hogy a K2-vitamint erjesztéssel vagy szerves szintézissel állítják elő – mindkét folyamat képes a természetes formájú vitamint előállítani. A legfontosabb tényező a tisztaság (all-transz), ami közvetlenül befolyásolja a K2-vitamin bioaktivitását, ezzel meghatározva annak hatékonyságát. A vitamintól remélt pozitív élettani hatásokhoz szükség van a lehető legmagasabb százalékos all-transz MK-7 tartalomra.
K2Vital®
A megfelelő hatás érdekében tehát olyan MK-7 típusú K2-vitamin termék fogyasztása javasolt, amely maximum 5% cisz-izomert tartalmaz, azaz legalább 95%-ban a transz változatot tartalmazza. A 95 % feletti transz típust nevezzük all-transz MK-7-nek, ami magyarul annyit tesz, hogy “az összes transz”.
A K2VITAL® márkajel a K2 vitaminok esetében a legtisztábbat és legmegbízhatóbbat jelöli. A gyártó garantálja, hogy minimum 99,7% all-trans tartalommal rendelkezik a termék, mely megegyezik a természetben található K2-vitaminnal.