A legkárosabb anyagok az emésztőrendszer számára
A bélrendszer egészségére nem feltétlenül egy adott étel típus a legártalmasabb, hanem az abban található bizonyos adalékanyagok. Számos krónikus betegség egyre gyakoribb előfordulása összefüggésbe hozható az élelmiszer-emulgeálószerek globális felhasználásának növekedésével.
A bélrendszernek egyensúlyt kell teremtenie a megfelelő átjárhatóság és a védelmi mechanizmusok között. Egyrészt átjárhatónak kell lennie a tápanyagok és folyadékok számára, hogy azok felszívódhassanak, ugyanakkor szükséges egy olyan védőmechanizmus is, amely megakadályozza a káros anyagok és kórokozók bejutását. A táplálékunk a külvilágból származik, tehát naponta számtalan mikroorganizmust, vegyi- és méreganyagot fogyasztunk, amelyek az emésztőrendszeren áthaladva kerülhetnek a szervezetbe. Fontos, hogy csak az értékes tápanyagok szívódjanak fel, ami egy speciális, egyetlen rétegből álló, specializált hámsejtből (epitel) álló gátat igényel. Ez a bélhámsejtek és az általuk termelt anyagok által létrehozott barrier, vagyis gát, amely elválasztja a szervezetet a külvilág elemeitől.
Ha azonban ez a gát megsérül, szabad átjárást biztosít a baktériumoknak, toxinoknak és az emésztetlen, vagy részben emésztett táplálékoknak. Ezt az állapotot áteresztő bél szindrómának nevezzük.
Az áteresztő bél számos súlyos betegség kialakulásának hátterében állhat:
- gyulladásos bélbetegség,
- fejfájás, migrén,
- irritábilis bél szindróma,
- ízületi gyulladások (artritisz),
- szklerózis multiplex,
- asztma,
- ekcéma.
Élelmiszer-emulgeálószer
Az emulgeálószerek olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a víz és az olaj összekeveredését, amelyek egyébként nem keverednének össze, így egyenletes és stabil keveréket biztosítanak.
A leggyakoribb ilyen anyagok közé tartozik a poliszorbát 80 (P80, E433) és a poliszorbát 20 (P20, E432), melyeket gyakran használnak fagylaltokban, italokban, mártásokban és cukrászsüteményekben, legfeljebb 1%-os koncentrációban. Ezek a koncentrációs szintek általában biztonságosnak tekinthetők az emberi fogyasztás szempontjából a szabályozó hatóságok szerint.
Vizsgálat:
Egy nemrégiben végzett kutatásban két jól ismert élelmiszer-emulgeálószer, a poliszorbát 20 és a poliszorbát 80 hatását vizsgálták a bél gát integritására. Megállapították, hogy a P20 és P80 jelentősen károsítja a bél gátat, még az elfogadott (0,1%-1%) koncentrációs tartományban is, ugyanis sejtpusztulást észleltek a bél gátnál. Ezek a poliszorbátok még az 0,1%-nál alacsonyabb koncentrációban is gyulladásos reakciót váltottak ki. A tanulmány tehát konkrét bizonyítékokkal szolgál a P20 és P80 élelmiszer-emulgeátorok káros hatásaira a bélhám integritására és gyulladásra.
A P20 és P80 tehát koncentrációfüggő módon okoz gát károsodást és gyulladást, ami hosszú távon láteresztő bélhez vezet.
Megállapítás:
A bélrendszer egészségének megőrzése elengedhetetlen az általános egészség fenntartása szempontjából. Ezért fontos odafigyelnünk az emésztőrendszerünk állapotára, és támogatnunk annak egészségét megfelelő táplálkozással.
A káros emulgeálószereket tartalmazó élelmiszerek helyett léteznek egészséges alternatívák is, mint a chia puding, amely hasonló állagot biztosít a bél egészségére gyakorolt negatív hatás nélkül. Legyünk tudatosak az élelmiszer vásárlás során.
Forrás: